
 
 
 
 
 
 

August 12, 2020 
 
The Honorable Carolyn Maloney 
Chairwoman 
House Committee on Oversight and Reform  
2157 Rayburn House Office Building 
Washington, D.C.  20515 
 
 Re: Hatch Act Advisory on Convention Acceptance Speech at the White House  
 
Dear Chairwoman Maloney: 
 
 This letter is in response to a request by your committee staff for an advisory opinion 
concerning Hatch Act1 compliance related to a possible political event to be held on White 
House grounds.2  Recent media stories have reported that President Donald J. Trump is 
considering holding his Republican National Convention (RNC) acceptance speech at the White 
House.  Please find our guidance concerning this event below. 
 
 The Hatch Act governs the political activity of federal civilian executive branch employees 
and prohibits them from: using their official authority or influence for the purpose of affecting 
the result of an election; knowingly soliciting, accepting, or receiving political contributions 
from any person; being candidates for public office in partisan elections; and knowingly 
soliciting or discouraging the political activity of any individual with business before their 
employing office.3  The Hatch Act also prohibits most employees from engaging in political 
activity while on duty, in a government building, while wearing an official uniform or insignia, 
or using an official vehicle.4  Political activity is defined as activity directed toward the success 
or failure of a political party, partisan political group, or candidate for partisan political office.5 
 
 The President and Vice President are not covered by any of the provisions of the Hatch 
Act.6  Accordingly, the Hatch Act does not prohibit President Trump from delivering his RNC 
acceptance speech on White House grounds.  However, White House employees are covered by 
the Hatch Act, so there may be Hatch Act implications for those employees, depending on their 
level of involvement with the event and their position in the White House. 

 
1 The U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue opinions 
interpreting the Hatch Act. 
2 Your staff also inquired into Hatch Act compliance related to political events held on federal property 
other than the White House.  Because there are different types of federal property, under the custody and 
control of different federal agencies, we are unable to provide guidance without more specific information 
about the property at issue. 
3 5 U.S.C. § 7323(a)(1)-(4). 
4 5 U.S.C. § 7324.   
5 5 C.F.R. § 734.101.   
6 5 U.S.C. § 7322 (1). 
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While it is not possible to provide an exhaustive list of permitted or prohibited activities, 
the following are relevant examples.  For one, most White House employees are subject to the 
Hatch Act’s prohibition against engaging in political activity while on duty or in a federal room 
or building.  Therefore, these employees would not be able to assist with an RNC event while 
they are on duty or in a federal room or building.  They also would not be able to attend the event 
while on duty.  But, if the employees take leave, and the event is held on the White House lawn 
or in the residence,7 the Hatch Act would not prohibit the employees from attending the event.  
If, however, the event is held in the West Wing or in another area of the White House that is 
regarded as a federal room or building for purposes of the Hatch Act, the law would prohibit the 
employees from attending the event at any time, even while off-duty.  These same restrictions do 
not apply to White House Commissioned Officers because they are not subject to the Hatch 
Act’s prohibition against engaging in political activity while on duty or in a federal room or 
building.8   

 
In addition, all White House employees, including White House Commissioned Officers, 

are subject to the prohibition against using their official authority or influence to affect an 
election.  Accordingly, Hatch Act concerns could arise if White House employees who are 
supervisors were to task subordinate staff with work in support of the political event. 
 
 Please note that this opinion provides only general advice and does not purport to address 
every situation that could result from holding a political event at the White House.  Should you 
or your staff have any questions, please contact me at (202) 804-7054. 
 

Sincerely, 

        
Erica S. Hamrick 
Deputy Chief 
Hatch Act Unit 

 
 
cc: The Honorable James Comer 
 Ranking Member 
  

 

 
7 For purposes of the Hatch Act, a federal room or building does not include all rooms in the White House 
or in the residence of the Vice President, e.g., rooms which are part of the residence area or which are not 
regularly used solely in the discharge of official duties are not considered a federal room or building.  See 
5 C.F.R. § 734.101. 
8 See 5 U.S.C. § 7324(b). 
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